Stichting La Pellegrina

De Stichting La Pellegrina werd in 1997 opgericht door een aantal enthousiaste deelnemers aan de zomercursussen van La Pellegrina in Tsjechië. Zij waren zo enthousiast over de zomercursus van Dirkjan Horringa dat zij vonden dat de afsluitende concerten van de zomercursussen nog een keer in Nederland uitgevoerd moesten kunnen worden. Teneinde dit mogelijk te maken richtten zij een risico-fonds in en brachten dit fonds onder in de Stichting La Pellegrina.

Sindsdien kunnen cursisten van de La Pellegrina zomercursussen contact opnemen met de Stichting wanneer zij het concert van de cursus nog een keer willen uitvoeren in Nederland. Als de initiatiefnemers een sluitende begroting kunnen overhandigen, dan verleent de Stichting graag ondersteuning bij het organiseren van het concert en dekt zij het financiële risico af.

De Stichting verleent overigens niet uitsluitend steun aan deze herhalingsconcerten, maar ook aan concerten met muziek van Tsjechische componisten, aan concerten van Tsjechische ensembles in Nederland en aan het organiseren van masterclasses. Zo werd bijvoorbeeld de klassieker Česká mše vánoční van Jakub Jan Ryba met steun van de Stichting uitgevoerd op verschillende locaties in Nederland en werden concerten georganiseerd van het Martinu kwartet in Oegstgeest en Warmond. In 2014 werd een Leergang Kamermuziek ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Rubens Quartet.

In 2015 werd in de Stadsgehoorzaal Leiden met steun van de Stichting het 25-jarig bestaan van de zomercursussen van La Pellegrina in Tsjechie gevierd. Het is inmiddels vaste praktijk dat ieder jaar een herhalings/reunistenconcert wordt gegeven door het La Pellegrina projectkoor en -orkest, meestal in het vroege voorjaar en in Utrecht.

Meer weten over de Stichting La Pellegrina? Stuur een mail naar: info@stichtingpellegrina.nl

Informatie over de zomercursussen van La Pellegrina in Tsjechië:
https://pellegrina.net/